środa, 9 maja 2012

Sernik z białą czekoladą

Kremowy i puszysty jednocześnie - sernik z delikatnym smakiem białej czekolady w tle. Słodycz masy serowej kontrastuje z kakaowym spodem. Szybki i łatwy do wykonania. Polecam wszystkim sernikomaniakom ;) Przepis oryginalny z tej strony, z moimi modyfikacjami.



Składniki na kruchy spód:
  • 1,5szklanki mąki
  • 125g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka wody
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia,  wyłożonej papierem (u mnie blaszka o wymiarach 28x23cm). Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu śmietankowego (używam zmielonego twarogu Piątnicy)
  • 0,5 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml mleka
  • 200 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
  • 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka 

Ser wymieszać z roztopioną czekoladą, mlekiem i żółtkami. Stopniowo dodawać cukier, do uzyskania odpowiedniej słodyczy oraz ekstrakt z wanilii. Na koniec wmieszać, ubite na sztywno, białka.  Masę przelać na upieczony wcześniej, kruchy spód. Piec w 160 stopniach ok 60-70minut. Studzić w uchylonym piekarniku.


Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. co ja bym dała za kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na sam widok cieknie ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jedyne co zmieniłam to to że dałam 2 białka wiecej do masy serowej które zostały mi z ciasta na spód.

    OdpowiedzUsuń