Czasami tak już jest, że chodzi za nami "coś" słodkiego. Teoretycznie nie wiemy co, ale wiemy czym owo "coś" nie jest. Dlatego myśl o batoniku, cukierku i wszystkim co szybkie i pod ręką nie powoduje szybszego bicia serca. Z kolei myśl o przygotowywaniu, pieczeniu i oczekiwaniu na ulubiony wypiek to, też nie jest to. Aby zaspokoić taką niecodzienną chętkę na "coś" dobrego i słodkiego przedstawiam przepis na szybkie ciasto. Dzięki wykorzystaniu słonych krakersów słodycz całości nie jest mdląca. I nie myślcie że trzeba koniecznie czekać, aż krakersy zmiękną...
Składniki:
- 3 paczki krakersów
- 1 duże opakowanie kremu do karpatki
- puszka gotowej masy kajmakowej
- 500ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu (aby przyspieszyć studzenie kremu polecam wstawić go do miski z zimną wodą). Ułożyć pierwszą warstwę krakersów, na nią rozsmarować krem karpatkowy. Przykryć warstwą krakersów na którą wyłożyć masę kajmakową (aby łatwiej się rozsmarowywała wystarczy ją chwilę pomieszać lub podgrzać). Na masę kajmakową wyłożyć ostatnią warstwę krakersów na które należy wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem. I Voilà! Mówiłam, że będzie błyskawicznie :)
Wygląda bardzo smakowicie :) mniam!
OdpowiedzUsuńszybki 3BIT wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, jaki ekspres!
OdpowiedzUsuńzapisane ;]
Pyszne...mniam mniam.A jak mozna ten przepis wydrukować?
OdpowiedzUsuńFunkcji automatycznego drukowania na blogu jeszcze nie posiadam. Pozostaje chyba tylko ctrl+c i ctrl+v do jakiegoś programu tekstowego.
Usuńwystarczy zaznaczyć tekst przepisu , wcisnąć na klawiaturze ctrl+P i w "zakres wydruku" wybrać " zaznaczenie" , no i kliknąć OK :)
UsuńNie trzeba się bawić w kopiowanie do Worda czy specjalnie tworzyć ikonek do automatycznego drukowania :)
sprubuje zrobić to ciasto
OdpowiedzUsuń