Kremowy i puszysty jednocześnie - sernik z delikatnym smakiem białej czekolady w tle. Słodycz masy serowej kontrastuje z kakaowym spodem. Szybki i łatwy do wykonania. Polecam wszystkim sernikomaniakom ;) Przepis oryginalny z tej strony, z moimi modyfikacjami.
Składniki na kruchy spód:
- 1,5szklanki mąki
- 125g masła
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka wody
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia, wyłożonej papierem (u mnie blaszka o wymiarach 28x23cm). Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu śmietankowego (używam zmielonego twarogu Piątnicy)
- 0,5 szklanki cukru (lub do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml mleka
- 200 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
- 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka
Ser wymieszać z roztopioną czekoladą, mlekiem i żółtkami. Stopniowo dodawać cukier, do uzyskania odpowiedniej słodyczy oraz ekstrakt z wanilii. Na koniec wmieszać, ubite na sztywno, białka. Masę przelać na upieczony wcześniej, kruchy spód. Piec w 160 stopniach ok 60-70minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego! :)
Prezentuje się przepięknie;)
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za kawałek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńna sam widok cieknie ślinka :)
OdpowiedzUsuńPyszne jedyne co zmieniłam to to że dałam 2 białka wiecej do masy serowej które zostały mi z ciasta na spód.
OdpowiedzUsuń