piątek, 20 kwietnia 2012

Bananowo-czekoladowa rozkosz

Tak, dziś namawiam wszystkich do grzechu. I to nie byle jakiego - bo czekoladowego! Bananowe muffinki z czekoladową koroną. Dzięki bananom muffinki są niesamowicie wilgotne, nie za słodkie z delikatnym smakiem bananów w tle. I tak jak najlepszymi przyjaciółmi kobiety są diamenty, tak banany kochają czekoladę - z wzajemnością zresztą ;) Połączenie idealne. Potraficie się oprzeć...? Tak myślałam :) Przepis na muffinki - mój, przepis na krem - stąd.

 

Składniki na 18 sztuk muffinek:
  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju (70g)

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Mokrą masę wlewamy do sucych składników i chwilę mieszamy do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki. Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).


Dekoracja
  • 250ml śmietany kremówki
  • 250g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub mix)

Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, gdy niemal zacznie wrzeć zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia masy*. Gęstą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy przestudzone już muffinki.



*Jeśli używacie czekolady gorzkiej masa zgęstnieje sama, bez żadnych problemów. Jeśli jednak pomieszacie mleczną i gorzą czekoladę lub użyjecie tylko mlecznej masa sama nie stężeje - w takim wypadku po schłodzeniu masy trzeba ją ubić (tak jak ubijacie śmietanę lub białka na pianę).




Smacznego! :)

 

11 komentarzy:

  1. Czy potrafie? Pewnie dalabym rade - ale po co? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet gdybym później miała spędzić cały dzień na siłowni - jutro piekę babeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taki grzech to mogę się zgodzić, nawet całkiem chętnie ;)
    Pięknie udekorowane, ten krem jest idealny...

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyglądają.
    a połączenie? chyba jedno z najulubieńszych. zaraz po serniku.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja miałam okazję skosztować - faktycznie warte grzechu:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuje przepis.
    Muffinki są wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a mozna użyć gęściejszej śmietany? 30 albo 36? chce mieć pewność że piękny kształt sie nie rozpuści, moge włożyć w krem ozdoby z masy cukrowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taką śmietanę mam na myśli pisząc kremówka :) Ozdoby jak najbardziej można wykorzystać niemniej po jakimś czasie mogą trochę namięknąć.

      Usuń