niedziela, 13 maja 2012

szarlotka na kruchym cieście

Zdarza mi się czasem, że próbuję odtworzyć smak potrawy, jaką gdzieś udało mi się zjeść, w domowych warunkach. Jeśli coś jest dobre w jakiejś knajpce to może i w domu będzie równie dobre. Nigdy jednak nie próbowałam odtworzyć czegoś tylko na podstawie zapachu i wyglądu. A tak będzie w tym przypadku. Inspiracją jest, podobno najlepsza na świecie, szarlotka podawana w schronisku "Samotnia" w Karkonoszach, na jednym ze szlaków prowadzących na Śnieżkę. Dane mi było ją zobaczyć i powąchać, ale to wyraz uwielbienia i pełni szczęścia w oczach jedzącego był główną motywacją. Mam nadzieję, że moja wersja też kogoś doprowadzi do takiego stanu umysłu. W końcu widok mężczyzny uśmiechającego się do kawałka szarlotki jest bezcenny :)



Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka smalcu (nie jest to składnik konieczny, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki  zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Jedną część warto włożyć do zamrażalnika - łatwiej będzie ją potem zetrzeć.



Składniki na farsz:
  • 2 kg jabłek (miałam tylko 1,6kg i wyszło trochę za mało "nadzienia")
  • cukier
  • cynamon
  • 3 goździki
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie łyżka bułki tartej 
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dusić razem z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i goździkami. Jak sok odparuje wyłowić goździki. Jeśli masa jest mocno wilgotna i podchodząca sokiem dodać bułkę tartą która zwiąże sok.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia ( u mnie blaszka 25x39cm). Na ciasto wykładamy masę jabłkową, na nią ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 60 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.





14 komentarzy:

  1. uwielbiam taka, koneicznie z duuuza iloscia cynamonu !
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka to moje ulubione ciasto.Twoja wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka podbija serca większości ludzi, takie magiczne ciasto :) Ale znaleźć tą jedną, idealną - super satysfakcja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam ten przepis , wyszedł super, polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszło i że smakowało :)

      Usuń
  6. super ciasto, dzięki za taki przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. ile czasu musi ciasto byc w zamrazarce by dalo sie zetrzec?

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie inspiruję się Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie moja rodzina zajada się ciepłym ciastem z Twojego przepisu. Z lodami waniliowymi. Pychotka! Dzięki za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszła baaaardzo dobra. Troszkę zmodyfikowałam: do ciasta dałam same żółtka a z białek zrobiłam bezę na wierzch :)

    OdpowiedzUsuń