Zdarza mi się czasem, że próbuję odtworzyć smak potrawy, jaką gdzieś udało mi się zjeść, w domowych warunkach. Jeśli coś jest dobre w jakiejś knajpce to może i w domu będzie równie dobre. Nigdy jednak nie próbowałam odtworzyć czegoś tylko na podstawie zapachu i wyglądu. A tak będzie w tym przypadku. Inspiracją jest, podobno najlepsza na świecie, szarlotka podawana w schronisku "Samotnia" w Karkonoszach, na jednym ze szlaków prowadzących na Śnieżkę. Dane mi było ją zobaczyć i powąchać, ale to wyraz uwielbienia i pełni szczęścia w oczach jedzącego był główną motywacją. Mam nadzieję, że moja wersja też kogoś doprowadzi do takiego stanu umysłu. W końcu widok mężczyzny uśmiechającego się do kawałka szarlotki jest bezcenny :)
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250g masła
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka smalcu (nie jest to składnik konieczny, ale dzięki niemu ciasto będzie bardziej kruche)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Jedną część warto włożyć do zamrażalnika - łatwiej będzie ją potem zetrzeć.
Składniki na farsz:
- 2 kg jabłek (miałam tylko 1,6kg i wyszło trochę za mało "nadzienia")
- cukier
- cynamon
- 3 goździki
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie łyżka bułki tartej
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dusić razem z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i goździkami. Jak sok odparuje wyłowić goździki. Jeśli masa jest mocno wilgotna i podchodząca sokiem dodać bułkę tartą która zwiąże sok.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia ( u mnie blaszka 25x39cm). Na ciasto wykładamy masę jabłkową, na nią ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 60 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
uwielbiam taka, koneicznie z duuuza iloscia cynamonu !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to moje ulubione ciasto.Twoja wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka podbija serca większości ludzi, takie magiczne ciasto :) Ale znaleźć tą jedną, idealną - super satysfakcja ;)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ten przepis , wyszedł super, polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszło i że smakowało :)
Usuńsuper ciasto, dzięki za taki przepis
OdpowiedzUsuńno
OdpowiedzUsuńile czasu musi ciasto byc w zamrazarce by dalo sie zetrzec?
OdpowiedzUsuńMinimum 30 minut
UsuńPYCHA!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie inspiruję się Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie moja rodzina zajada się ciepłym ciastem z Twojego przepisu. Z lodami waniliowymi. Pychotka! Dzięki za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyszła baaaardzo dobra. Troszkę zmodyfikowałam: do ciasta dałam same żółtka a z białek zrobiłam bezę na wierzch :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka z tego przepisu super,pierwszą robiłam w swoim życiu i wyszła pyszna Polecam 😀
OdpowiedzUsuńSzarlotka z tego przepisu super,pierwszą robiłam w swoim życiu i wyszła pyszna Polecam 😀
OdpowiedzUsuńdziś robię po raz drugi ta pyszna szarlotkę ☺dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuń