Podobno wszystko, co dobre, może się w końcu przejeść. Jeśli macie już dość tradycyjnych kotletów schabowych to spróbujcie ich w tej wersji.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 200g suszonych śliwek
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1/2 puszki ananasów
- 3 cebule
Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i bułce i usmażyć jak tradycyjne schabowe. W tym czasie pokroić cebulę i podsmażyć ją, aż będzie miękka. Śliwki zalać wrzątkiem i na chwile odstawić. Ananasy pokroić w cząstki.
W naczyniu żaroodpornym na dno ułożyć 1/4 cebuli, kilka śliwek i 1/4 ananasa. Na to położyć usmażone kotlety, na wierzch pozostałą część składników. Całość podlać niewielką ilością płynu (2-3 łyżki wody po śliwkach i 3-4 łyżki soku z ananasów). Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Dusić około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz