niedziela, 13 maja 2012

Schabowe inaczej

Podobno wszystko, co dobre, może się w końcu przejeść. Jeśli macie już dość tradycyjnych kotletów schabowych to spróbujcie ich w tej wersji. 

 

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  •  200g suszonych śliwek
  •  2 jajka
  •  bułka tarta
  •  1/2 puszki ananasów
  •  3 cebule
Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i bułce i usmażyć jak tradycyjne schabowe. W tym czasie pokroić cebulę i podsmażyć ją, aż będzie miękka. Śliwki zalać wrzątkiem i na chwile odstawić. Ananasy pokroić w cząstki. 

W naczyniu żaroodpornym na dno ułożyć 1/4 cebuli, kilka śliwek i 1/4 ananasa. Na to położyć usmażone kotlety, na wierzch pozostałą część składników. Całość podlać niewielką ilością płynu (2-3 łyżki wody po śliwkach i 3-4 łyżki soku z ananasów). Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Dusić około godziny.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza