Pstrąg to wdzięczna ryba o delikatnym smaku, którą podać można na bardzo wiele sposobów. Dziś propozycja na pstrąga smażonego podanego z masłem i sosem czosnkowym.
Składniki:
- 4 wypatroszone pstrągi
- 2 cytryny
- sól
- bułka tarta
Ryby oczyścić z łusek, następnie pstrągi umyć (ja odcinam głowy, bo mi się na patelni nie mieszą w całej postaci ;) ). Cytryny umyć, i pokroić na plasterki. Ryby posolić i wkładać plastry cytryny do wewnątrz ryb a także układać je na rybach. Całość odstawić na minimum 1h w chłodne miejsce. Po tym czasie ryby obtoczyć w bułce tartej i smażyć ok 5-7 minut z każdej strony.
Składniki na masło czosnkowe:
- 100g masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek (świeży, suszony lub mrożony)
- sól ziołowa
Wszystkie składniki mieszać do połączenia w jedną masę. Schłodzić.
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- koperek (świeży, suszony lub mrożony)
- sól
Gorącego pstrąga podawać z masłem i sosem i cząstką cytryny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz