piątek, 18 maja 2012

Sposób na pstrąga

Pstrąg to wdzięczna ryba o delikatnym smaku, którą podać można na bardzo wiele sposobów. Dziś propozycja na pstrąga smażonego podanego z masłem i sosem czosnkowym.



Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi
  •  2 cytryny
  • sól 
  • bułka tarta
Ryby oczyścić z łusek, następnie pstrągi umyć (ja odcinam głowy, bo mi się na patelni nie mieszą w całej postaci ;) ). Cytryny umyć, i pokroić na plasterki. Ryby posolić i wkładać plastry cytryny do wewnątrz ryb a także układać je na rybach. Całość odstawić na minimum 1h w chłodne miejsce. Po tym czasie ryby obtoczyć w bułce tartej  i smażyć ok 5-7 minut z każdej strony.

Składniki na masło czosnkowe:
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek (świeży, suszony lub mrożony)
  • sól ziołowa

Wszystkie składniki mieszać do połączenia w jedną masę. Schłodzić.


Składniki na sos czosnkowy:
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek (świeży, suszony lub mrożony)
  • sól
Wszystkie składniki wymieszać.

Gorącego pstrąga podawać z masłem i sosem i cząstką cytryny.



Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz