czwartek, 31 maja 2012

Ciastka z masła orzechowego z czekoladą

Ciastka podpatrzone tu, od razu skradły moje podniebienie. Idealne - orzechowe z kawałkami czekolady. Takie domowe pieguski :) Składniki nieznacznie zmienione w stosunku do oryginalnego przepisu.
 

Składniki na około 30 ciastek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 350 g masła orzechowego
  • 60 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub pokrojonej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie 200g mlecznej i 50g gorzkiej)
W misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Dodawać jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.
Z masy formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczyć ręką lub widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

3 komentarze:

  1. jak ładnie im we wstążeczce

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne wyszły :)
    takie ala pieguski :D
    Monika

    OdpowiedzUsuń