piątek, 11 maja 2012

Coś innego na obiad...

...Czyli placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym. Jak tylko zobaczyłam przepis na te placuszki, wiedziałam, że wkrótce będą gościły na moim stole. Nie ma cudów, nie zdarzyło mi się ugotować ziemniaków akurat - zawsze troszkę zostaje. Co z nimi robić? Ano właśnie dlatego pomysł placuszków tak mi się spodobał.
Na pomysł bezmięsnego obiadu panowie patrzą nieufnie - wg nich mało siły jest po takim posiłku. Niemniej obiad był, został zjedzony a na pytanie czy jest smaczny usłyszałam "skoro jem znaczy, że dobre". Więcej pytań nie zadawałam ;)


Składniki na placuszki dla 4 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  •  100 g masła
  •  ok. 200 g mąki pszenne
  •  sól, pieprz do smaku
Obrane ziemniaki ugotować, a następnie odsączyć i rozgnieść. Jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki, należy je rozgnieść i podgrzać. Do ciepłych ziemniaków dodać masło i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Dodać tyle mąki, żeby ziemniaczane "ciasto" nabrało dość zwartej konsystencji. Na obsypaną mąką deskę wyłożyć masę ziemniaczaną, chwilę wyrabiać i podzielić na dwie części Każdy kawałek uformować w wałek podzielić nożem 1 cm grubości kawałki. Placki za pomocą szpatułki przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć około 5 minut z jednej strony. Następnie przewrócić i smażyć dalej aż się zarumienią. Podawać ciepłe. Podać je można w zasadzie ze wszystkim na co mamy ochotę.
 
Składniki na sos pieczarkowy:
  • 700g pieczarek
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • 300ml śmietany 18%
  •  Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki

Pieczarki obrać, pokroić w dowolne kawałki (u mnie ćwiartki). Podsmażać chwilę na oliwie, aż puszczą wodę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wlać bulion. Dusić pod przykryciem aż pieczarki będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę, doprawić pieprzem i solą jeśli trzeba. Jeśli sos jest zbyt rzadki warto zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszać z pieczarkami i gotowe.



 

1 komentarz: