Składniki
- ok 2kg ładnego boczku - cienkiego, aby móc go zwinąć
- Vegeta
- Czosnek (granulowany lub świeży)
- majeranek
Boczek nacieramy przyprawami, zostawiamy z lodówce ok 24h. Po tym czasie boczek ciasno zwijamy, zabezpieczając go nitką na całej długości tak, by podczas pieczenia się nie rozwinął.
Wkładamy do rękawa do pieczenia i w temperaturze 200 stopni pieczemy ok 2h.
Kroimy po wystudzeniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z musztardą.
Smacznego :)
Taki pieczony boczek to w moim domu nieodzowna część Świąt Wielkanocnych. Jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńteż piekłam taki boczek na święta, wyszedł pyszny :)
OdpowiedzUsuńale ładnie się zrolował
OdpowiedzUsuńprezentuje sie naprawdę wykwintnie ;]
OdpowiedzUsuńporządne mięsiwo.
Piszesz, że nie zawiera żadnych E, a ładujesz w niego Vegetę. Istnieje dużo suszonych ziół, które będą lepsze od tej chemii,a o smaku nie wspomnę.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest autorstwa mojej mamy i nie chciałam w nim nic zmieniać :)
Usuń