Składniki na 4 calzone
ciasto:
- 500g maki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 250g mozzarelli
- 20 oliwek
- 3 pieczarki
- 100g szynki szwardzwaldzkiej
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać drożdże, jajko i oliwę. Wyrabiać w misce około 5 minut do uzyskania kuli gładkiego ciasta. Tak przygotowane odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie poddusić pomidory z solą, oliwą, posiekanym czosnkiem, pokrojoną w kostkę cebulą i ziołami prowansalskimi - do odparowania płynu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części - każdą rozwałkować na okrągłe, dość cienkie placki. Na połowy obu placków nałożyć sos pomidorowy, ser, pieczarki, szynkę i oliwki. brzegi ciasta posmarować wodą, złożyć na pół i zlepić.
Tak przygotowane calzone posmarować z wierzchu oliwą, ułożyć na posmarowaną oliwą blachę/lub na papier do pieczenia i piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez około 30 minut (aż będą rumiane).
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńlubię calzone, ale przyznaję, ze nigdy sama nie robiłam :) link zapisuję więc do wykorzystania:)dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńZnakomitości serwujesz ;) Pyszna propozycja na obiad!
OdpowiedzUsuńPokochałam Twój blog, jest cudowny!:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jaką przyjemność mi sprawiłaś :) Cieszę się ogromnie :)
Usuń