środa, 4 kwietnia 2012

Calzone

Calzone czyli włoski pieróg. Nadzienie może być dowolne, ze składników jakie najbardziej lubimy.  Bardzo fajny pomysł na obiad. Przepis znaleziony tu.






Składniki na 4 calzone


ciasto:

  • 500g maki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
nadzienie:
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 250g mozzarelli
  • 20 oliwek
  • 3 pieczarki
  • 100g szynki szwardzwaldzkiej
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać drożdże, jajko i oliwę. Wyrabiać w misce około 5 minut do uzyskania kuli gładkiego ciasta. Tak przygotowane odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie poddusić pomidory z solą, oliwą, posiekanym czosnkiem, pokrojoną w  kostkę cebulą i ziołami prowansalskimi - do odparowania płynu.

 Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części - każdą rozwałkować na okrągłe, dość cienkie placki. Na połowy obu placków nałożyć sos pomidorowy, ser, pieczarki, szynkę i oliwki. brzegi ciasta posmarować wodą, złożyć na pół i zlepić.


Tak przygotowane calzone posmarować z wierzchu oliwą, ułożyć na posmarowaną oliwą blachę/lub na papier do pieczenia i piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez około 30 minut (aż będą rumiane).






5 komentarzy:

  1. lubię calzone, ale przyznaję, ze nigdy sama nie robiłam :) link zapisuję więc do wykorzystania:)dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomitości serwujesz ;) Pyszna propozycja na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pokochałam Twój blog, jest cudowny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jaką przyjemność mi sprawiłaś :) Cieszę się ogromnie :)

      Usuń