Składniki na 18 sztuk muffinek:
- 250g mąki
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju (70g)
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Mokrą masę wlewamy do sucych składników i chwilę mieszamy do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki. Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Dekoracja
- 250ml śmietany kremówki
- 250g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub mix)
Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, gdy niemal zacznie wrzeć zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia masy*. Gęstą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy przestudzone już muffinki.
*Jeśli używacie czekolady gorzkiej masa zgęstnieje sama, bez żadnych problemów. Jeśli jednak pomieszacie mleczną i gorzą czekoladę lub użyjecie tylko mlecznej masa sama nie stężeje - w takim wypadku po schłodzeniu masy trzeba ją ubić (tak jak ubijacie śmietanę lub białka na pianę).
Smacznego! :)