niedziela, 15 kwietnia 2012

Pieczony boczek

Nie ma to jak własnoręcznie przygotowana wędlina. Wiadomo z czego, czym doprawiona  i  że nie zawiera żadnych E, polepszaczy, aromatów itp. Do tego ten zapach...


Składniki
  • ok 2kg ładnego boczku - cienkiego, aby móc go zwinąć
  • Vegeta
  • Czosnek (granulowany lub świeży)
  • majeranek
Boczek nacieramy przyprawami, zostawiamy z lodówce ok 24h. Po tym czasie boczek ciasno zwijamy, zabezpieczając go nitką na całej długości tak, by podczas pieczenia się nie rozwinął.
Wkładamy do rękawa do pieczenia i w temperaturze 200 stopni pieczemy ok 2h. 
Kroimy po wystudzeniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z musztardą.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Taki pieczony boczek to w moim domu nieodzowna część Świąt Wielkanocnych. Jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też piekłam taki boczek na święta, wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje sie naprawdę wykwintnie ;]
    porządne mięsiwo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piszesz, że nie zawiera żadnych E, a ładujesz w niego Vegetę. Istnieje dużo suszonych ziół, które będą lepsze od tej chemii,a o smaku nie wspomnę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest autorstwa mojej mamy i nie chciałam w nim nic zmieniać :)

      Usuń