środa, 4 kwietnia 2012

Mazurki chałwowo-orzechowe

Mazurek - u mnie w domu nie ma tradycji pieczenia tego typu ciast ze względu na jego słodycz. Jak mama usłyszała, że w tym roku przymierzam się do mazurka postawiła kilka warunków: "nie może być za słodki, nie może być z dżemem i bez dużej ilości lukru. Przepisy odpowiadające i jej wymaganiom i moim upodobaniom znalazłam dwa. Dziś przedstawiam pierwszy z nich. Rzeczywiście mazurek nie jest przesłodzony. Zmniejszyłam ilość cukru w masie w stosunku do oryginalnego przepisu. Dla wielbicieli chałwy - idealny :)

przed upieczeniem


Ciasto:
  • 350g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 200g zimnego masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować ( u mnie były to 3 kółka o średnicy 20cm, 18cm i 6cm). Z resztek ciasta można zrobić dekoracje. Piec w temp. 180 stopni około 20-25minut.

Składniki na masę chałwowo - orzechową:
  • 200 g chałwy orzechowej
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Dodatkowo:
  • 100g czekolady (u mnie mleczna)
  • bakalie do wyboru.
Masę można udekorować roztopioną czekoladą wg uznania. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami lub ułożyć bakalie we wzorki.

 
 
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Kocham chałwę! Chyba znalazłam swój idealny mazurek do wypróbowania jako pierwszy w życiu :-)

    OdpowiedzUsuń