sobota, 17 listopada 2012

Wilgotne muffinki z jabłkami i cynamonem


Taka jesienna propozycja z jabłkami i aromatycznym cynamonem. Dzięki uprażonym jabłkom muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie  - w konsystencji bardzo podobne do muffinek z bananami. Jabłka i cynamon wyraźnie wyczuwalne w smaku jednak cynamon nie zdominował całości. Przepis to wariacja bananowych muffinek.



Masa jabłkowa:
  • 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać  i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnuszka razem z cukrem i cynamonem i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie i rozpadające się. Odstawić do przestudzenia.


Składniki na ok 20-24szt:
  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • masa jabłkowa 

Tradycyjnie składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Jeśli jabłka są jeszcze gorące to mieszajcie je ze składnikami mokrymi stopniowo aby jajko się nie ścięło. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać. Ciastem napełniać papilotki i piec w 180 stopniach ok 25 minut.


1 komentarz: