Taka jesienna propozycja z jabłkami i aromatycznym cynamonem. Dzięki uprażonym jabłkom muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie  - w konsystencji bardzo podobne do muffinek z bananami. Jabłka i cynamon wyraźnie wyczuwalne w smaku jednak cynamon nie zdominował całości. Przepis to wariacja bananowych muffinek. 
Masa jabłkowa:
- 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
 - 2 łyżki cukru
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 
Jabłka obrać  i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnuszka razem z cukrem i cynamonem i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie i rozpadające się. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na ok 20-24szt:
- 250g mąki
 - 100g cukru
 - 1 jajko
 - 0,5 szklanki oleju
 - 0,5 szklanki mleka
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - masa jabłkowa
 
Tradycyjnie składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Jeśli jabłka są jeszcze gorące to mieszajcie je ze składnikami mokrymi stopniowo aby jajko się nie ścięło. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać. Ciastem napełniać papilotki i piec w 180 stopniach ok 25 minut.
o nie! właśnie piję kawkę:D przydałby się:)
OdpowiedzUsuń