Taka jesienna propozycja z jabłkami i aromatycznym cynamonem. Dzięki uprażonym jabłkom muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie - w konsystencji bardzo podobne do muffinek z bananami. Jabłka i cynamon wyraźnie wyczuwalne w smaku jednak cynamon nie zdominował całości. Przepis to wariacja bananowych muffinek.
Masa jabłkowa:
- 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnuszka razem z cukrem i cynamonem i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie i rozpadające się. Odstawić do przestudzenia.
Składniki na ok 20-24szt:
- 250g mąki
- 100g cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- masa jabłkowa
Tradycyjnie składniki suche wymieszać w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Jeśli jabłka są jeszcze gorące to mieszajcie je ze składnikami mokrymi stopniowo aby jajko się nie ścięło. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać. Ciastem napełniać papilotki i piec w 180 stopniach ok 25 minut.
o nie! właśnie piję kawkę:D przydałby się:)
OdpowiedzUsuń