Dawno czekoladowych przepisów nie było więc nadrabiam zaległości. Coś dla czekoladoholików. Mocno wyczuwalny smak i aromat czekolady. Przepis stąd z małą zmianą - zamiast kakao dałam roztopioną czekoladę (bo co to za czekoladowa babka bez czekolady ;) ) Jeśli coś jest dobre, to z czekoladą będzie jeszcze lepsze :] Koniecznie wypróbujcie.
Składniki
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g czekolady (u mnie 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
- 2 łyżeczki kakao
Masło utrzeć do białości, dodać cukier i wymieszać. Dodać jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę = wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać dortopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 155 stopniach z termoobiegiem ok 50-60 minut, do suchego patyczka.
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka śmietany
Wszystko razem zagotowujemy w rondelku. Mieszamy do połączenia się składników. Polewamy przestudzone ciasto.
Smacznego :)
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w stu procentach - dodatek czekolady może tylko poprawić sytuację ;) Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń