sobota, 3 listopada 2012

Ekstremalnie czekoladowa babka ;)

Dawno czekoladowych przepisów nie było więc nadrabiam zaległości. Coś dla czekoladoholików. Mocno wyczuwalny smak i aromat czekolady. Przepis stąd z małą zmianą - zamiast kakao dałam roztopioną czekoladę (bo co to za czekoladowa babka bez czekolady ;) ) Jeśli coś jest dobre, to z czekoladą będzie jeszcze lepsze :] Koniecznie wypróbujcie.



Składniki

  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g czekolady (u mnie 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
  • 2 łyżeczki kakao
 
Masło utrzeć do białości, dodać cukier i wymieszać. Dodać jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę = wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać dortopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 155 stopniach z termoobiegiem ok 50-60 minut, do suchego patyczka.

Polewa:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka śmietany

Wszystko razem zagotowujemy w rondelku. Mieszamy do połączenia się składników. Polewamy przestudzone ciasto.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Zgadzam się w stu procentach - dodatek czekolady może tylko poprawić sytuację ;) Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń