sobota, 9 marca 2013

sos do spaghetti bolognese

Klasyczny włoski sos niewymagający wielu składników ani wiele pracy. U miłośnika makaronów nie może zabraknąć przepisu na ten sos. Przedstawiam więc moją wersję. Starałam się podać ilości przypraw ale prawda jest taka, że każdy doprawia do swojego smaku. Do sosów pomidorowych daję sporo cukru bo idealnie wyrównuje kwaskowy smak. Otrzymałam kilka uwag, że przepisy są zbyt ogólnikowe więc staram się poprawić i w miarę szczegółowo opisać czynności, by początkujący kucharze dali radę z przygotowaniem. A więc do dzieła :)
Składniki na ok 6 porcji:
  • 600g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6-7 listków świeżej bazylii (nieobowiązkowo ale dobrze jest dodać)

Potrzebna wam będzie duża patelnia lub większy garnek by cały sos się zmieścił.

Cebule pokroić w kostkę. Mi ostatnio w takich czynnościach typu siekanie pomaga najmłodszy kuchenny pomocnik, który z czystym sumieniem mogę polecić. Prosta konstrukcja i bardzo ostre noże, skutecznie siekają warzywa i co ważne nie płaczę już nad cebulą ;) 

Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę przełożyć do miseczki i na jakiś czas odstawić. 
Na patelni na której była smażona cebula, dodać 2 łyżki oliwy i podsmażyć mięso. Mieszać by równomiernie się usmażyło (ok 5-7 minut). Po tym czasie na patelnie dodać wcześniej zeszkloną cebulę z czosnkiem i do całości dodać 3 puszki pomidorów. W tym miejscu polecę wam pomidory z Lidla a odradzę pomidory Dawtona, które wg mnie są mało dojrzałe i wiele "głąbów" i zielonych części się w nich trafia.

Do całej tej mięsno-pomidorowej masy należy dodać przyprawy i całość gotować aż pomidory zmiękną i częściowo się rozpadną a sos zredukuje i zagęści. Trwa to mniej więcej 25-30 minut, trzeba od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec sos oczywiście należy spróbować i doprawić jeśli to koniecznie. Na koniec dodać posiekane świeże listki bazylii. Wymieszać, podawać z makaronem.
 
Smacznego.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam spaghetti z sosem. Na taki domowy sos się skusze i to z wielką chęcią.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedy moge wpasc na pyszny zapewne domowy obiadzik ? ;)

      Usuń