sobota, 30 marca 2013

mazurek snickersowy

Połączenie słodkiego karmelu i słonych orzeszków chodzi za mną od dawna. Tak więc pierwsza odsłona tego idealnego duetu. Od razu powiem - ciasto nie jest przesłodzone, nie zamula jednym kawałkiem, wręcz przeciwnie - robi ochotę na kolejny ;)
Ciasto:
  • 350g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 200g zimnego masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować (u mnie standardowa blaszka 24x39cm). Z resztek ciasta można zrobić dekoracje. Piec w temp. 180 stopni około 20-25minut. Ciasto ostudzić.

Masa:
  • 220g masła orzechowego
  • 300g masy kajmakowej (przepis na nią tutaj)
  • ewentualnie 50g orzeszków solonych posiekanych (użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów więc dodawanie siekanych pominęłam).

Składniki wymieszać i wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto.

polewa:
  • 150g czekolady (u mnie 100g mlecznej i 50g gorzkiej)
  • 70ml śmietany 30%

Połamaną czekoladę i śmietanę włożyć do miski umieszczonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada się roztopi wymieszać do uzyskania jednolite masy. Polać nią mazurka.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Piękny mazurek na pewno prze pyszny :) Dzięki za fajny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń