Połączenie słodkiego karmelu i słonych orzeszków chodzi za mną od dawna. Tak więc pierwsza odsłona tego idealnego duetu. Od razu powiem - ciasto nie jest przesłodzone, nie zamula jednym kawałkiem, wręcz przeciwnie - robi ochotę na kolejny ;)
Ciasto:
- 350g mąki
- 50g cukru pudru
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować (u mnie standardowa blaszka 24x39cm). Z resztek ciasta można zrobić dekoracje. Piec w temp. 180 stopni około 20-25minut. Ciasto ostudzić.
Masa:
- 220g masła orzechowego
- 300g masy kajmakowej (przepis na nią tutaj)
- ewentualnie 50g orzeszków solonych posiekanych (użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów więc dodawanie siekanych pominęłam).
Składniki wymieszać i wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto.
polewa:
- 150g czekolady (u mnie 100g mlecznej i 50g gorzkiej)
- 70ml śmietany 30%
Połamaną czekoladę i śmietanę włożyć do miski umieszczonej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada się roztopi wymieszać do uzyskania jednolite masy. Polać nią mazurka.
Smacznego!
Ojjj zjadłabym!;)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek na pewno prze pyszny :) Dzięki za fajny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuń