sobota, 30 marca 2013

Kajmak - szybki i łatwy

Miłość od pierwszego spojrzenia, potem od pierwszego spróbowania. Inspiracja stąd. Na tej stronie możecie zobaczyć film jak ten sos przygotować. Poniżej podaje podwojone proporcje :] Masa w smaku jest jak krówka, nie ta z puszki tylko jak pyszne cukierki. Z pewnością będzie idealną bazą do wielu deserów jak i pysznym sosem wieńczącym dzieło. Zagości u mnie na dłużej.


Składniki
  • 200 g cukru
  • 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła
Cukier wsypać do garnuszka, najlepiej z grubym dnem. Podgrzewać aż się roztopi i będzie ciemnobursztynowego koloru. Do tego czasu cukru nie mieszać! Można ewentualnie potrząsać garnuszkiem jeśli potrzeba. Gdy pojawią się bąbelki wlać śmietanę. Wszystko się spieni i wzburzy. Należy dokładnie wymieszać, aż cały skarmelizowany cukier rozpuści się w śmietance. Gdy masa nieco przestygnie dodać połamaną czekoladę i masło. Czekolada w ciepłym toffi powinna się rozpuścić. Jeśli masa wystygła za bardzo należy ją trochę podgrzać. Wymieszać do połączenia składników i gotowe.


6 komentarzy:

  1. pomyśleć że kupowałam gotowy.. oj ja głupia :p
    Wesołych Świąt!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kupowałam ;) Smak jest nieco inny ale wart wypróbowania.
      Dziękuję i wzajemnie wszystkiego dobrego :)

      Usuń
  2. Wygląda znakomicie,świetny przepis na masę:)
    zapraszam do siebie na sernik z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, a ile tego kajmaku wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie udało mi się zmierzyć ale wydaje mi się że ok 500-600ml

      Usuń
  4. wszystko pyszne

    OdpowiedzUsuń