Miłość od pierwszego spojrzenia, potem od pierwszego spróbowania. Inspiracja stąd. Na tej stronie możecie zobaczyć film jak ten sos przygotować. Poniżej podaje podwojone proporcje :] Masa w smaku jest jak krówka, nie ta z puszki tylko jak pyszne cukierki. Z pewnością będzie idealną bazą do wielu deserów jak i pysznym sosem wieńczącym dzieło. Zagości u mnie na dłużej.
Składniki
- 200 g cukru
- 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
Cukier wsypać do garnuszka, najlepiej z grubym dnem. Podgrzewać aż się roztopi i będzie ciemnobursztynowego koloru. Do tego czasu cukru nie mieszać! Można ewentualnie potrząsać garnuszkiem jeśli potrzeba. Gdy pojawią się bąbelki wlać śmietanę. Wszystko się spieni i wzburzy. Należy dokładnie wymieszać, aż cały skarmelizowany cukier rozpuści się w śmietance. Gdy masa nieco przestygnie dodać połamaną czekoladę i masło. Czekolada w ciepłym toffi powinna się rozpuścić. Jeśli masa wystygła za bardzo należy ją trochę podgrzać. Wymieszać do połączenia składników i gotowe.
pomyśleć że kupowałam gotowy.. oj ja głupia :p
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Szana :)
Ja też kupowałam ;) Smak jest nieco inny ale wart wypróbowania.
UsuńDziękuję i wzajemnie wszystkiego dobrego :)
Wygląda znakomicie,świetny przepis na masę:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na sernik z truskawkami.
wygląda pysznie, a ile tego kajmaku wychodzi?
OdpowiedzUsuńNigdy nie udało mi się zmierzyć ale wydaje mi się że ok 500-600ml
Usuńwszystko pyszne
OdpowiedzUsuń