czwartek, 21 marca 2013

Kruche ciastka z nutellą

Ciasteczka z nutellą - już samo wymówienie tych magicznych słów wpływa kojąco. Przepis jest prosty, szybko się je robi nie ma więc co zwlekać - trzeba zrobić i cieszyć się smakiem kruchych i chrupiących ciasteczek. W sam raz na wywoływanie wiosny. Inspiracja stąd z moimi zmianami.

 

Składniki:
  • 100g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 6 łyżek Nutelli
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100g orzechów laskowych (opcjonalnie)
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i Nutellę. Wbić jajko i dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ponieważ ciasto jest dosyć gęste (po dodaniu mąki robot zaczyna się buntować) można je wyrobić ręcznie. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w około 3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Zostawić na blasze aż troszkę przestygną i staną się twardsze, wtedy można je przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić. Z podanych proporcji wyszły mi 3 blaszki ciasteczek.

Smacznego


3 komentarze:

  1. Hmmmm, nie tylko wyglądają :)Pyszniutkie, a do tego w szczelnej puszce lub słoiku można je dość długo przechować. Tylko po co, lepiej zjadać zanim inni się zorientują, gdzie je chowacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm uwielbian nutellę, chyba muszę wypróbować :)
    Monia

    OdpowiedzUsuń