Tortowa wersja przepysznego włoskiego deseru. Na pieczonym biszkopcie zamiast gotowych ciastek. Krem smakiem i aromatem jak najbardziej przypomina ten z oryginalnego deseru. Całość z delikatnym aromatem kawy i amaretto. Naprawdę polecam. Delikatna modyfikacja przepisu znalezionego tu
Biszkopt:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 180 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
Krem:
- 4 żółtka
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 500 g sera mascarpone
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml wody
- 3 łyżki likieru amaretto
- 300 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- kakao do posypania
Biszkopt:
Formę o średnicy 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Stopić i ostudzić masło.Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli.
Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut, aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło.
Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 25 - 30 minut w 175 stopniach w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni (u mnie piekło się 50 minut).
Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
Krem:
Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
Kawę zaparzyć wrzątkiem, dodać likier.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone.
Kakao przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki.
to ja sie pisze na kawalek:)
OdpowiedzUsuńcudny, torty tiramisu są cudowne.
OdpowiedzUsuńNiestety nic już nie zostało :(
OdpowiedzUsuń