wtorek, 27 marca 2012

Tort a'la tiramisu

Tortowa wersja przepysznego włoskiego deseru. Na pieczonym biszkopcie zamiast gotowych ciastek. Krem smakiem i aromatem jak najbardziej przypomina ten z oryginalnego deseru. Całość z delikatnym aromatem kawy i amaretto. Naprawdę polecam. Delikatna modyfikacja przepisu znalezionego tu


Biszkopt:
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 180 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

Krem:
  • 4 żółtka
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 500 g sera mascarpone
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 300 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
  • kakao do posypania
Biszkopt:
Formę o średnicy 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 

Stopić i ostudzić masło.Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. 

Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut, aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.

Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. 

Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 25 - 30 minut w 175 stopniach w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni (u mnie piekło się 50 minut). 
Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.

Krem:
Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone. 

Kawę zaparzyć wrzątkiem, dodać likier. 

Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.

Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone.

Kakao przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki.

3 komentarze: