czwartek, 29 marca 2012

Bułki pszenne z ziemniakami

Świeże pachnące bułeczki na śniadanie? Czemu nie :) Jeśli jeszcze będą to puszyste, mięciutkie i długo utrzymujące świeżość wypieki, to tym bardziej, aż chce się je upiec. Zatem do dzieła! Przepis podpatrzony tu.


 

Składniki na 20 bułek:
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody

Ze świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn łącząc je z ciepłym mlekiem i cukrem. 
W naczyniu wymieszać mąkę, sól, dodać masło. Dodać rozgniecione ziemniaki, łącząc wszystko stopniowo z mąką, następnie wsypać/wlać drożdże i cukier. Dodać jajko, mleko i wodę, wszystko zagnieść by otrzymać miękkie ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. 
Autorka poleca umieścić gotowe ciasto na 15h w lodówce do podwojenia objętości. Ja tyle cierpliwości nie mam i zostawiam ciasto w temp. pokojowej. Po około 2-3h ciasto ładnie podwaja objętość. 

Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrobić. Zostawić do ponownego podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 - 2 godziny.

Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 (u mnie wyszło 16 bułeczek) równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce oprószonej mąką w większych lub mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Pozostawić na 30 minut do napuszenia i wyrośnięcia.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC.
 
 


2 komentarze:

  1. domowe bułeczki o tak!
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, już usunęłam :)

    OdpowiedzUsuń