sobota, 24 marca 2012

Babka waniliowa parzona

Bardzo puszysta i delikatna babka. Smak można urozmaicić różnymi dodatkami, zapachami wg uznania. Inspiracja z tej strony.




Składniki na formę z kominem o Ø 22cm:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy


Wykonanie:

Całe jajka ubić z cukrem na puszysty, bladożółty krem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, masło lub dobrą margarynę podgrzać do rozpuszczenia. Do ubitych jajek wsypać mąkę i od razu wlać gorące masło, miksować przez chwilkę do połączenia się składników, dodać wanilię.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut (moja piekła się ok 55 minut). Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i dekorować.

U mnie dekoracja to lukier królewski:

  • 1 białko
  • 1 i 1/2 szkanki cukru pudru (około)
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
Do białka dodawać po trochu cukier dokładnie go rozcierając. Dosypywać i ucierać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać zapach, wymieszać i gotowe.
Przepis do akcji:

5 komentarzy:

  1. Ale puszysta ta babka :) a z tymi złotymi perełkami wygląda tak dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, rzeczywiście rosła jak szalona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi wyszedl zakalec i nie wiem czemu.A tak ladnie mi sie zapowiadalo.Sama nie weim co moglam zrobic zle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie wiem, robiłam ją jeszcze dwa razy na święta i wyszły doskonale.

      Usuń
  4. Wygląda na pyszną babkę..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń