piątek, 30 marca 2012

Domowy Baileys

Przepis błyskawiczny - zrobienie domowego Baileysa zajmuje ok 7-10 minut (jeśli używamy gotowej masy kajmakowej). Jednak, aby się cieszyć smakiem należy mieć duuuużo cierpliwości - po wymieszaniu należy o nim zapomnieć na co najmniej 2 dni. Tak, to przepis dla cierpliwych albo zapominalskich :) Przepis znaleziony tu


Składniki:


  • 0,4 -0,5 l wódki ( w zależności od tego jak mocny likier chcecie otrzymać)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego ok 2h)
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Wódkę, kajmak, śmietanę i kawę dokładnie wymieszać. W przypadku grudek - najlepiej całość przetrzeć przez sitko. Gotowy likier odstawić na 2-3 dni, aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten likier, chętnie wypróbuję jego domową wersję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy ile alkoholu się wleje :) ale ok 0,6l

      Usuń
  3. zrobione :) ostry posmak wódki idelanie równoważy słodycz masy kajmakowej, jednak nie polecam dodawać całej połówki, 0.4 zdecydowanie wystarczy
    dziękuję!

    Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam, naprawdę pychotka :D
    Monika

    OdpowiedzUsuń