Przepis błyskawiczny - zrobienie domowego Baileysa zajmuje ok 7-10 minut (jeśli używamy gotowej masy kajmakowej). Jednak, aby się cieszyć smakiem należy mieć duuuużo cierpliwości - po wymieszaniu należy o nim zapomnieć na co najmniej 2 dni. Tak, to przepis dla cierpliwych albo zapominalskich :) Przepis znaleziony tu
Składniki:
- 0,4 -0,5 l wódki ( w zależności od tego jak mocny likier chcecie otrzymać)
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego ok 2h)
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Wódkę, kajmak, śmietanę i kawę dokładnie wymieszać. W przypadku grudek - najlepiej całość przetrzeć przez sitko. Gotowy likier odstawić na 2-3 dni, aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły.
Smacznego :)
Uwielbiam ten likier, chętnie wypróbuję jego domową wersję! :)
OdpowiedzUsuńmmm musi być pyszny.. :)
OdpowiedzUsuńa ile tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńTo zależy ile alkoholu się wleje :) ale ok 0,6l
Usuńzrobione :) ostry posmak wódki idelanie równoważy słodycz masy kajmakowej, jednak nie polecam dodawać całej połówki, 0.4 zdecydowanie wystarczy
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Ola
robiłam, naprawdę pychotka :D
OdpowiedzUsuńMonika
ale nie przypomina to baileysa , jest dobry robilam bez mleka
OdpowiedzUsuń