piątek, 25 lipca 2014

Serowe placuszki z borówkami/jagodami

Delikatne, puszyste z owocowym akcentem. W sam raz na weekendowe śniadanko. Przepis znaleziony w gazecie tylko już nie pamiętam czy to był Poradnik Domowy czy Pani Domu czy jeszcze co innego... Proponuję robić od razu z podwójnej porcji ;)



Składniki:
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g borówek lub jagód


Wszystkie składniki, oprócz borówek zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto jest bardzo płynne, dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać. W oryginalnym przepisie podano 4 łyżki mąki, ja musiałam dać 5 łyżek ale sądzę, że to zależy od rodzaju serka jakiego użyjemy. Do gotowego ciasta dodać borówki lub jagody i delikatnie wymieszać.
Smażyć na patelni niewielkie porcje aż będą złociste. Podawać od razu.

Smacznego!

Błękitne skarby lata!Słodkie jagodowe lato Jagodowe latoZ dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. Jesli czegos mi brakuje, to wlasnie serka homogenizowanego w kazdym sklepie...
    Swietne placuszki! Takie szybkie, letnie sniadanie w razie potrzeby.
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Jagody z pewnością pasują do nich idealnie! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń