Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 150g cukru
- 90g mąki
- szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Do niej dodać żółtka i mąkę i wszystko delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę (32x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt oprószyć cukrem pudrem, nałożyć na niego ściereczkę lnianą i zwinąć w roladę (razem ze ścierką) i tak pozostawić, by ciasto ostygło.
Nadzienie:
- 280g konfitury jagodowej
- 350ml śmietany 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g jagód
Gdy rolada wystygnie, ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę jagodową, posypać połową jagód. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gdy cukier się połączy do śmietany dodać pozostałe jagody i delikatnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i zacząć zwijać ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przechowywać w lodówce.
Mniam pyszności
OdpowiedzUsuńpieknie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Prawdziwe pyszności i to w dodatku z jagodami :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Mniam, wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozkosz dla podniebienia;-)
Zrobiłam w weekend z małą modyfikacją. Winogrono zamiast jagód. Bardzo dobre
OdpowiedzUsuń