środa, 23 lipca 2014

Rolada biszkoptowa z jagodami

Bardzo jagodowo tu u mnie a to jeszcze nie koniec jagodowego szaleństwa ;) Tym razem zapraszam na delikatną, biszkoptową roladę z konfiturą jagodową, jagodami i bitą śmietaną. Przepis na biszkopt stąd,  pomysł stąd a wykonanie i zmiany - moje ;)


Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 90g mąki
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Do niej dodać żółtka i mąkę i wszystko delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę (32x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 12 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu biszkopt oprószyć cukrem pudrem, nałożyć na niego ściereczkę lnianą i zwinąć w roladę (razem ze ścierką) i tak pozostawić, by ciasto ostygło.

Nadzienie:
  • 280g konfitury jagodowej
  • 350ml śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g jagód

Gdy rolada wystygnie, ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim konfiturę jagodową, posypać połową jagód. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gdy cukier się połączy do śmietany dodać pozostałe jagody i delikatnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i zacząć zwijać ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przechowywać w lodówce.



Słodkie jagodowe lato Jagodowe latoZ dziećmi i dla dzieci 2014

6 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! Prawdziwe pyszności i to w dodatku z jagodami :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wygląda.
    Prawdziwa rozkosz dla podniebienia;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam w weekend z małą modyfikacją. Winogrono zamiast jagód. Bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń