Jest pyyyyszznneeeeee! Chrrrupiąca warstwa wierzchniego ciasta, mięciutka i mega słodka beza i te jagódki. Oj to będzie chyba mój hit sezonu i często powtarzany wypiek. Jagódki już się mrożą, by ciasto to gościło również po sezonie ;) Upieczcie koniecznie. Przepis z gazetki "Ciasta z owocami na 45 sposobów" Biblioteki Poradnika Domowego z moimi uwagami i drobnymi zmianami.
Składniki na ciasto:
- 600g mąki
- 375g masła
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Podzielić ciasto na 3 części. Jedną część schłodzić a pozostałe dwie włożyć do zamrażarki na min. 1h (dobrze zmrożone będzie się lepiej ścierało).
W przepisie nie była podana wielkość formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm i okazała się ona trochę za mała (musiałam z papieru do pieczenia zrobić wysokie brzegi, bo ciasto było od formy wyższe o ok. 3cm). Następnym razem użyję formy o średnicy 27cm lub kwadratowej 23x27cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 1 część ciasta, które chłodziło się w lodówce rozwałkować i wyłożyć nim spód formy.
nadzienie:
- 700g jagód
- 6 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru (następnym razem dam 1 szklankę cukru)
Na ciasto wyłożyć jagody.Na jagody zetrzeć na tarce drugą część ciasta (zamrożoną) i tu zalecam ciasto podpiec ok 15-20 minut, bo po nałożeniu piany z białek, chyba ze względu na dużą wilgoć, u mnie ta warstwa ciasta się nie dopiekła.
Białka ubić, gdy będą sztywne dodawać powoli cukier, cały czas mieszając. Beza będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną bezę przełożyć na ciasto i zetrzeć na nią ostatnią część kruchego ciasta.
Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach aż ciasto będzie złociste.Niestety z próbowaniem trzeba poczekać aż ciasto trochę przestygnie ;)
Ależ pięknie i wytwornie się prezentuje :) A smakuje z pewnością jeszcze lepiej niż wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Jaka obłędna beza :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Znakomita kompozycja maślanego ciasta ,z kwaskowymi jagodami i cudownie słodką bezą. Rozpływa się w ustach,niezwykle delikatne.
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast jakie piekłam!! Nic nie zmieniałam w proporcjach,podzieliłam natomiast na dwie częci,żeby uniknąc ewentualnie niedopieczonego środka. Podpiekłam spód,jagody mrożone opruszyłam 1 łyzeczką mąki ziemniaczanej,żeby nie były zbyt rzadkie,na to beza i reszta ciasta.
Wspaniałe :)