Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Masa serowa
- 1kg sera białego na sernik lub trzykrotnie zmielonego - ja używam wiaderkowych Piątnicy, President lub Pilos
- 250g masła
- 250g cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 4 łyżeczki kaszy manny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki jagód
- 300g konfitury jagodowej
Żółtka oddzielić od białek. Masło + żółtka + cukier utrzeć na w miarę puszystą i gładką masę. Dodać budynie, kaszę mannę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i dokładnie połączyć z masą. Mieszając stopniowo dodawać ser.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pół do masy serowej, wymieszać, by rozrzedzić masę i dodać pozostałą część piany i delikatnie ją wmieszać w masę serową (ja wszystko robię mikserem na różnych obrotach)
Masę serową wylać na podpieczony, kruchy spód. Na wierzchu, łyżką wyłożyć konfiturę jagodową (punktowo w kilku miejscach), widelcem zrobić esy-floresy. Jagody rozsypać równomiernie na całej powierzchni ciasta i piec ok 1h w temperaturze 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.
Rozkosznie jagodowy. Jeden z moich ulubionych! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! Fioletowy kolor jagód doskonale współgra z masą serową :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Z jagodami ,biorę.
OdpowiedzUsuńwyglada super i tak musi smakowac trzeba bedzie zrobic :):):)
OdpowiedzUsuń