niedziela, 9 czerwca 2013

lekka sałatka z truskawkami i bazyliowo-miodowym sosem

Truskawki nie tylko do deserów się nadają. Są idealnym składnikiem również w sałatce. Lekka, chrupiąca, soczysta, pachnąca, słodka - taka jest ta sałatka. Wszystkie składniki pojedynczo są smaczne a ich połączenie tworzy coś zupełnie nowego. Do tego aromatyczny, słodki, bazyliowy sos... Kto ma ochotę na dokładkę? Inspiracja własna :)

Składniki:
  • 2 garści mieszaniny sałat (użyłam gotowej)
  • kromka pieczywa
  • pół sera camembert (ok.65g)
  • ok 6-7 truskawek

Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy (często mieszając) aż do uzyskania chrupiących grzanek.
Sałatę wyłożyć na talerz, ser pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć je na sałacie. Truskawki bez szypułek pokroić na pół  i także ułożyć na sałacie. Lekko przestudzone grzanki wysypać na pozostałe składniki naszej sałatki. Całość polać sosem.


Sos:
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu (winnego, jabłkowego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina soli

Wszystkie składniki zmiksować lub ugnieść w moździerzu aż powstanie gęsty sos.

Smacznego

Truskawkowy zawrót głowy 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz