wtorek, 4 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Słodkie, kuszące, czerwone piękności. Symbol lata. Truskawki. Najlepsze prosto z krzaczka, idealne do deserów, wypieków, w kompotach, dżemach... i muffinkach również ;) Sezon truskawkowy rozpoczęty.

 


Składniki na ok 24 szt.
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g truskawek

Składniki suche umieścić w jednej misce, w drugiej wymieszać składniki mokre. Mokrą mieszaninę przelać do miski z wymieszanymi suchymi składnikami i dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone truskawki, delikatnie wymieszać z ciastem, by nie zmiażdżyć owoców.
Ciastem napełniać przygotowane wcześniej papilotki do 3/4 wysokości. 

Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 1,5 łyżki cukru

Składniki wymieszać palcami by uzyskać drobne grudki. Kruszonką posypać muffinki.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.

Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Piękne:) niby nie przepadam za truskawkami w ciastach ale tu wyglądają smakowicie

    G.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie kuszące maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń