wtorek, 11 czerwca 2013

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Moja pierwsza przygoda ze świeżym szpinakiem i w dodatku całkiem udana. Smaki idealnie się uzupełniają tworząc ciekawą potrawę w której delikatny czosnkowy smak szpinaku przełamuje słony ser feta. Zgrany duet :)

Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki zagnieść aż powstanie jednolita kula ciasta. Schłodzić ją w lodówce ok. 15 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut.

Farsz:
250g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100g sera feta
200ml śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
130g sera zółtego
świeżo mielony pieprz

Szpinak umyć, ususzyć, odciąć ogonki. Krótko podsmażyć na łyżce oliwy aż zmiękną. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać starty ser, pieprz, gałkę muszkatołową. Ser feta pokroić w niewielką kostkę. 
Szpinak wyłożyć na podpieczony spód z ciasta, kostki fety równomiernie rozłożyć na szpinaku. Całość zalać mieszaniną śmietany i jajek. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego

14 komentarzy:

  1. No tak..feta, czosnek i szpinak to połączenie niemalże idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szpinak i tarty w tym wydaniu :) Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam spanakopite, wiec podejrzewam, ze i taka tarta by mi smakowala!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak a taka tarta to pyszna rzecz

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj!
    Trafiłam tu przypadkiem, ale jestem zauroczona przepisami i blogiem;)
    Są naprawdę super ;)
    Jeśli znajdę tylko chwilkę czasu to zacznę od spróbowania spaghetti carbonara... A blog dodaję do listy ulubionych i zapraszam również do siebie;) będzie mi bardzo miło;)
    pozdrawiam i pięknego weekendu
    Natalia z Waniliowy, Lawendowy, Biały

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dużą foremkę pokryje ta ilośc ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam formy o średnicy 25cm.

      Usuń
  7. Czy śmietana może być 30%?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś taką właśnie robię i zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wciąż tu wracam. Najlepszy przepis na idealną tartę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam! Przepyszna... dodałam od siebie troszeczkę serka topionego pomiędzy fetę, pojawia się wtedy śmietankowa rozkosz. Dla p. Ani wielki ukłon za smakowitą tarte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń