piątek, 31 sierpnia 2012

pieczarki w sosie lub sos pieczarkowy...

...jak kto woli. Szybki, smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu.



Składniki:
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 200ml śmietany
  • natka pietruszki 


Pieczarki obrać, małe przekroić na pół, większe na 4 części. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do gotowej cebuli wrzucić pieczarki i smażyć aż będą miękkie a woda wyparuje. Dodać śmietanę, pół kostki rosołowej i pieprz. Wymieszać i gotować, aż sos się zredukuje. Jeśli trzeba można dosolić - w moim przypadku nie było takiej konieczności. Gotowy sos posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego.

1 komentarz: