niedziela, 16 września 2012

jajka w kokilkach

Czyli jak podać nudne jajka na śniadanie, efektownie i inaczej niż dotychczas. Zakup kokilek spowodował chęć wypróbowania przepisów wcześniej tylko oglądanych. Na jajka podane w ten sposób ochotę miałam już dawno. Podoba mi się fakt, iż za pomocą zmiany dodatków to danie za każdym razem może być inne i równie smaczne. Polecam.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki, boczku lub kiełbasy  - jak wolicie
  • 1 mały pomidor
  • 1/4 papryki
  • 4 łyżeczki śmietany
  • 50g żółtego sera
  • łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • sól, pieprz 

Kokilki posmarować masłem, na dno każdej z nich włożyć pokrojoną wędlinę, kawałki pomidora, pokrojoną w kostkę paprykę. Wbić po jednym jajku. na wierzch dać po łyżeczce śmietany, sól, pieprz, szczypiorek. Posypać startym serem. Kokilki umieścić w żaroodpornym naczyniu, do którego należy wlać wrzątek w takiej ilości, by kokilki były zanurzone do połowy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiekać między 12-17 minut - czas zależy od wielkości kokilek, ilości dodatków i od tego jakie jajka chcecie uzyskać. Podawać od razu.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz