niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasto cappuccino

Nieprzesłodzona propozycja do popołudniowej kawy. Czekoladowy biszkopt z delikatnym kawowym kremem z bitą śmietaną na wierzchu. Idealna kompozycja. Krem o smaku cappuccino nie jest ani mocno kawowy ani zbyt słodki. Jego smak i zapach kojarzy mi się ze smakiem lodów jadanych w dzieciństwie. Pierzynka z ubitej śmietany nadaje ciastu lekkości. Przepis oczywiście stąd z moimi zmianami.


Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 125g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 125g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć, ma być miękkie i puszyste. Dodać lekko przestudzoną, roztopioną czekoladę, cukier i wymieszać. Do masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do formy ( u mnie blaszka 23x27cm) i piec 40 minut w 180 stopniach - do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.

Ciasto warto nasączyć kawowym naparem. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać szklanką wrzątku. 


Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60g kawy cappuccino (proszku)
  • 3 łyżki cukru
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać. Gdy napęcznieje zalać ją 1/4 szklanki wrzątku. Wymieszać, przestudzić.

Mascarpone wymieszać z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.

Bita śmietana:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 20g kawy cappuccino (proszku)
 Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wymieszać.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy nasączyć połową kawowego naparu, wyłożyć krem cappuccino, położyć drugą część ciasta, nasączyć i wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać kawą cappuccino. Wstawić do lodówki.



Smacznego.


11 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda:) to jest ciasto, które na pewno bym polubiła!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, aż nabrałam na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszytsko co z kawą! :-) Twoje ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis ten sam znalazłam na paczce kawy Mokate Cappuccino xd
    i się biorę za nie jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pysznie.Ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bita śmietana - smak wszystkim chyba znany, czekoladowy biszkopt? Hmm no mam nadzieję, że również pozostaje więc wyimaginować sobie smak kremowego mascarpone z proszkiem cappuccino ;) Smacznego :)

      Usuń
  6. POLECAM!! Przepyszne idealne do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń