Nieprzesłodzona propozycja do popołudniowej kawy. Czekoladowy biszkopt z delikatnym kawowym kremem z bitą śmietaną na wierzchu. Idealna kompozycja. Krem o smaku cappuccino nie jest ani mocno kawowy ani zbyt słodki. Jego smak i zapach kojarzy mi się ze smakiem lodów jadanych w dzieciństwie. Pierzynka z ubitej śmietany nadaje ciastu lekkości. Przepis oczywiście stąd z moimi zmianami.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 125g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 125g masła
- 150g cukru
- 125g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć, ma być miękkie i puszyste. Dodać lekko przestudzoną, roztopioną czekoladę, cukier i wymieszać. Do masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do formy ( u mnie blaszka 23x27cm) i piec 40 minut w 180 stopniach - do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.
Ciasto warto nasączyć kawowym naparem. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać szklanką wrzątku.
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 250g śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60g kawy cappuccino (proszku)
- 3 łyżki cukru
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać. Gdy napęcznieje zalać ją 1/4 szklanki wrzątku. Wymieszać, przestudzić.
Mascarpone wymieszać z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli
dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały
czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.
Bita śmietana:
- 400ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 20g kawy cappuccino (proszku)
Ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy nasączyć połową kawowego naparu, wyłożyć krem cappuccino, położyć drugą część ciasta, nasączyć i wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać kawą cappuccino. Wstawić do lodówki.
Smacznego.
wygląda lekko i pysznie
OdpowiedzUsuńFajne! Niemal w-zetkowe ,lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda:) to jest ciasto, które na pewno bym polubiła!:D
OdpowiedzUsuńojej, jakie pyszności *.*
OdpowiedzUsuńFantastyczne, aż nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszytsko co z kawą! :-) Twoje ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńprzepis ten sam znalazłam na paczce kawy Mokate Cappuccino xd
OdpowiedzUsuńi się biorę za nie jakiś czas.
Wyglada pysznie.Ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńBita śmietana - smak wszystkim chyba znany, czekoladowy biszkopt? Hmm no mam nadzieję, że również pozostaje więc wyimaginować sobie smak kremowego mascarpone z proszkiem cappuccino ;) Smacznego :)
UsuńPOLECAM!! Przepyszne idealne do kawy :-)
OdpowiedzUsuń