niedziela, 24 czerwca 2012

Migdałowe muffinki

Pyszne, wilgotne muffinki dla miłośników migdałów. Każdy kęs, to migdałowa eksplozja smaku i zapachu. Aby nie było tak monotonnie dałam kawałki czekolady. Czyli „na bogato” jak to mówią ;) Inspiracja z tej strony z moimi modyfikacjami.

 
Składniki:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 100ml mleka
  • 120g cukru kryształu (następnym razem dam 100g)
  • 60g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady) 
  • około 50g płatków migdałowych
Suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej misce przygotować składniki mokre. Wszystko razem połączyć, dodając na koniec kawałki czekolady. Masą wypełnić papilotki, na wierzch wysypać płatki migdałów i piec ok 25minut w temperaturze 180stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz