Pyszne, wilgotne muffinki dla miłośników migdałów. Każdy kęs, to migdałowa eksplozja smaku i zapachu. Aby nie było tak monotonnie dałam kawałki czekolady. Czyli „na bogato” jak to mówią ;) Inspiracja z tej strony z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 100g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 100ml mleka
- 120g cukru kryształu (następnym razem dam 100g)
- 60g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
- około 50g płatków migdałowych
Suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej misce przygotować składniki mokre. Wszystko razem połączyć, dodając na koniec kawałki czekolady. Masą wypełnić papilotki, na wierzch wysypać płatki migdałów i piec ok 25minut w temperaturze 180stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz