piątek, 27 marca 2015

Pomarańczowe muffinki

Bardzo aromatyczne, pulchne i delikatne. Smak i zapach pomarańczy mocno zaakcentowany. Może zamiast pomarańczowej babki na stole Wielkanocnym postawicie te małe, urocze maleństwa?




Składniki na 18 muffinek:
  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 210g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml soku pomarańczowego 100%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Do masy stopniowo dodawać sok na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Masą napełniać foremkę na muffinki do połowy wysokości. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku pomarańczowego

Cukier utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładką masę. Jeśli będzie za rzadka dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę soku więcej.

Lukrem polać wystudzone muffinki. Można ozdobić skórką pomarańczową.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz