Składniki na 18 muffinek:
- 110g masła
- 110g cukru
- 210g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml soku pomarańczowego 100%
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Do masy stopniowo dodawać sok na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masą napełniać foremkę na muffinki do połowy wysokości. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku pomarańczowego
Cukier utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładką masę. Jeśli będzie za rzadka dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta dodać odrobinę soku więcej.
Lukrem polać wystudzone muffinki. Można ozdobić skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz