Nadmiar limonek w domu nie dawał mi spokoju i tak kombinowałam co by tu z nimi zrobić. Sernik z bezą po głowie chodził mi już dłuższy czas ale by zbyt słodko nie było, beza potrzebowała kontrastu i tak powstał duet doskonały - kwaskowy ser ze słodką bezą i kokosową nutą. Super pomysł na przyjęcie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci, poręczne, podzielne a jednocześnie pyszne. Musicie tego spróbować. Inspiracją był sernik cytrynowy z bezą z kuchni lidla i mini serniczki stąd.
Składniki na 24szt:
- 250g ciastek pełnoziarnistych
- 50g wiórek kokosowych
- 120g masła
- 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 150g cukru
- skórka otarta z 2 limonek (wcześniej wyparzonych i umytych)
- sok z 1 i 1/2 limonki
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Ciastka pokruszyć lub zmielić. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego zagłębienia dać ok 1 czubatej łyżeczki ciasteczkowej masy i delikatnie wygładzić.
Ser zmiksować z jajkami i cukrem oraz sokiem i skórką z limonki. Masę przełożyć do foremek i zapiekać w 160 stopniach ok 15-18 minut.
W czasie gdy serniczki się zapiekają należy ubić pianę z białek. Gdy będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając aż masa będzie sztywna i lśniąca. Przełożyć do worka cukierniczego.
Podpieczone serniczki wyjąc z piekarnika i na każdy serniczek wyciskać porcję bezy i zapiekać jeszcze ok 25 minut. Sprawdzając co jakiś czas czy beza zbytnio się nie rumieni.
Smacznego!
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Mmm, pyszne musiał być :) Przepadam za takimi słodko-kwaskowymi połączeniami :) Szczególnie w sernikach ;)
OdpowiedzUsuń