czwartek, 9 października 2014

Wątróbkowe ciasteczka dla psów

Nie zmieniam profilu bloga ale nadszedł czas aby i mój pomocnik mógł się rozsmakowywać w domowych wypiekach. Postanowiłam upiec mu najprostsze ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Zapach w domu jakbym pasztet jakiś piekła ;) Piesiul zachwycony! Zróbcie i waszym psiakom ciasteczkową niespodziankę.Inspiracja stąd z małymi zmianami.






Składniki
  • 0,5kg wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • kilka listków świeżej bazylii


Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.  Wyłożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam paski w odstępach ok 2cm od siebie. Piec je w temperaturze 180 stopni ok 20 minut. Ja dodatkowo je jeszcze suszyłam ok 20 minut w temperaturze 100 stopni z termoobiegiem. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki. Przechowywać w lodówce.


11 komentarzy:

  1. Moja psa się na domowe ciasteczka wypina... Na szczęście pies rodziców C. jest wszystkożerny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasz piesek uwielbia te ciasteczka, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis ale... Mąka przenna nie jest najlepszym wypełniaczem dla naszych podopiecznych. Układ pokarmowy psa nie radzi sobie z trawieniem tego typu białka roślinnego. Co może doprowadzić do stanów uczuleniowych czy alergii. Lepiej w tym przypadku użyć mąki ryżowej bo to w zasadzie jedyne bezpieczne zboże, które możemy użyć jako wypełniacza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy! Mój pies zjada to jak postrzelony je to dosyć często gdy używam metody klikerowej i NIC mu się nie dzieje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hey, mój pies zasuwa je jak postrzelony ^^ Używajcie ich przy metodzie clickerowej *klikerowej* Chociaż czasem na spacer można wziąść z [20-40] Żeby po długim bieganiu bądź chodzeniu mógł coś przekąsić oczywiście dawajcie mu po [7] co 10 minut. Żeby się nie przejadł. Najlepiej też zrobić ich dosyć dużo (Ja zazwyczaj robię 90 no.. czasem 100 jak mi tak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Zrobiłam psiaki zjadły z chęcią ! Ale dlaczego ciastka na fotkach są takie jasne mnie wyszły bardzo ciemne z racji koloru wątróbki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że psiakom smakowało. Co do koloru to trudno mi powiedzieć bo robiłam je już kilka razy i kolor miały podobny :)

      Usuń
  7. Jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce do tygodnia ale można też je podzielić na porcje i zamrozić

      Usuń
  8. Można przechowywać w papierowej torebce, wtedy ładnie wyschną i zrobia się twarde i kruche.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie zdrowiej zamienić make na owsiana lub po prostu zmielić płatki a potem dodać reszcze składników moje psy uwielbiają

    OdpowiedzUsuń