Nie zmieniam profilu bloga ale nadszedł czas aby i mój pomocnik mógł się rozsmakowywać w domowych wypiekach. Postanowiłam upiec mu najprostsze ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Zapach w domu jakbym pasztet jakiś piekła ;) Piesiul zachwycony! Zróbcie i waszym psiakom ciasteczkową niespodziankę.Inspiracja stąd z małymi zmianami.
Składniki
- 0,5kg wątróbki drobiowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam paski w odstępach ok 2cm od siebie. Piec je w temperaturze 180 stopni ok 20 minut. Ja dodatkowo je jeszcze suszyłam ok 20 minut w temperaturze 100 stopni z termoobiegiem. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki. Przechowywać w lodówce.
Moja psa się na domowe ciasteczka wypina... Na szczęście pies rodziców C. jest wszystkożerny ;)
OdpowiedzUsuńNasz piesek uwielbia te ciasteczka, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ale... Mąka przenna nie jest najlepszym wypełniaczem dla naszych podopiecznych. Układ pokarmowy psa nie radzi sobie z trawieniem tego typu białka roślinnego. Co może doprowadzić do stanów uczuleniowych czy alergii. Lepiej w tym przypadku użyć mąki ryżowej bo to w zasadzie jedyne bezpieczne zboże, które możemy użyć jako wypełniacza.
OdpowiedzUsuńAnonimowy! Mój pies zjada to jak postrzelony je to dosyć często gdy używam metody klikerowej i NIC mu się nie dzieje.
OdpowiedzUsuńHey, mój pies zasuwa je jak postrzelony ^^ Używajcie ich przy metodzie clickerowej *klikerowej* Chociaż czasem na spacer można wziąść z [20-40] Żeby po długim bieganiu bądź chodzeniu mógł coś przekąsić oczywiście dawajcie mu po [7] co 10 minut. Żeby się nie przejadł. Najlepiej też zrobić ich dosyć dużo (Ja zazwyczaj robię 90 no.. czasem 100 jak mi tak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobiłam psiaki zjadły z chęcią ! Ale dlaczego ciastka na fotkach są takie jasne mnie wyszły bardzo ciemne z racji koloru wątróbki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że psiakom smakowało. Co do koloru to trudno mi powiedzieć bo robiłam je już kilka razy i kolor miały podobny :)
UsuńJak długo można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńW lodówce do tygodnia ale można też je podzielić na porcje i zamrozić
UsuńMożna przechowywać w papierowej torebce, wtedy ładnie wyschną i zrobia się twarde i kruche.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zdrowiej zamienić make na owsiana lub po prostu zmielić płatki a potem dodać reszcze składników moje psy uwielbiają
OdpowiedzUsuń