piątek, 17 stycznia 2014

Tarta/tartaletki z kurczakiem i pieczarkami

Kolejna propozycja na słoną tartę lub urocze tartaletki*. Bardzo smaczny pomysł na obiad lub kolację. Oczywiście kwestia dodatków daje duże pole do popisu i za każdym razem nasza tarta może być inna. Dziś proponuję kurczaka i pieczarki :)

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • sól

Składniki zagnieść, aż powstanie jednolita kula ciasta. Schłodzić ją w lodówce ok. 15 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolkami i zapiekać jeszcze 5 minut.

Farsz:
  • 1/2 piersi z kurczaka (połowa normalnej, podwójnej piersi - ok 150-200g)
  • 250g pieczarek
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
W czasie, gdy ciasto się podpieka, kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju i dodać cebulę. Gdy ta odrobinę się zeszkli dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć ok 7 minut aż z pieczarek odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki. 

Masa śmietanowo-jajeczna:
  • 200g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 50g żółtego sera (opcjonalnie)
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Do śmietany wbić jajka, dodać sól i pieprz i wymieszać energicznie widelcem do połączenia składników w jednolitą masę. Na koniec dodać ser i posiekaną pietruszkę i wymieszać.

Na podpieczony, kruchy spód wylać masę śmietanowo-jajeczną rozprowadzając ją na całym spodzie. Na masę wyłożyć farsz z kurczakiem, starając się go wyłożyć w miarę równomiernie na całej powierzchni tarty.

Tak przygotowaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35-40 minut do czasu aż masa jajeczna się zetnie na całej powierzchni. Ja sprawdzam stopień ścięcia się masy potrząsając lekko foremką - jeśli się nie kołysze/buja na środku znaczy, że jest gotowa.

 *Zamiast jednej dużej tarty można zrobić kilka mniejszych uroczych tartaletek. Wtedy ciastem wykładamy mniejsze foremki, ciasto podpiekamy ok 5-7 minut. Farsz i masę śmietanową robimy tak samo, wykładając na tartaletki ok. 1-2 łyżek masy i ok. 3 łyżek farszu. Gotowe zapiekać ok 15 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść ich ok 12szt.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Myślę,że może uda mi się ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń