Kolejna propozycja na słoną tartę lub urocze tartaletki*. Bardzo smaczny pomysł na obiad lub kolację. Oczywiście kwestia dodatków daje duże pole do popisu i za każdym razem nasza tarta może być inna. Dziś proponuję kurczaka i pieczarki :)
Ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- sól
Składniki zagnieść, aż powstanie jednolita kula ciasta. Schłodzić ją w
lodówce ok. 15 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do wcześniej
wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po
dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na
wierzch wyłożyć papierem do pieczenie na który wysypać np. suchą
fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolkami i zapiekać jeszcze 5 minut.
Farsz:
- 1/2 piersi z kurczaka (połowa normalnej, podwójnej piersi - ok 150-200g)
- 250g pieczarek
- 1 mała cebula lub 1/2 dużej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
W czasie, gdy ciasto się podpieka, kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju i dodać cebulę. Gdy ta odrobinę się zeszkli dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć ok 7 minut aż z pieczarek odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Masa śmietanowo-jajeczna:
- 200g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 50g żółtego sera (opcjonalnie)
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Do śmietany wbić jajka, dodać sól i pieprz i wymieszać energicznie widelcem do połączenia składników w jednolitą masę. Na koniec dodać ser i posiekaną pietruszkę i wymieszać.
Na podpieczony, kruchy spód wylać masę śmietanowo-jajeczną rozprowadzając ją na całym spodzie. Na masę wyłożyć farsz z kurczakiem, starając się go wyłożyć w miarę równomiernie na całej powierzchni tarty.
Tak przygotowaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35-40 minut do czasu aż masa jajeczna się zetnie na całej powierzchni. Ja sprawdzam stopień ścięcia się masy potrząsając lekko foremką - jeśli się nie kołysze/buja na środku znaczy, że jest gotowa.
*Zamiast jednej dużej tarty można zrobić kilka mniejszych uroczych tartaletek. Wtedy ciastem wykładamy mniejsze foremki, ciasto podpiekamy ok 5-7 minut. Farsz i masę śmietanową robimy tak samo, wykładając na tartaletki ok. 1-2 łyżek masy i ok. 3 łyżek farszu. Gotowe zapiekać ok 15 minut. Z podanych proporcji powinno wyjść ich ok 12szt.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMyślę,że może uda mi się ją zrobić:)