Składniki na kakaowy spód:
- 150g masła
- 120g cukru
- 120g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło z cukrem utrzeć, dodać jajka i wymieszać. Na koniec dodać mąki, kakao i proszek do pieczenia. Uzyskane, gęste ciasto przełożyć do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką w cieście porobić zagłębienia (jak na zdjęciu) (nie zapiekać przed wylaniem masy serowej)
Masa serowa:
- 0,5kg sera białego mielonego
- 125g cukru
- 125g masła
- 3 jajka
- 5 łyżeczek kaszy manny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto kakaowe. W masie serowej również porobić zagłębienia grzbietem łyżki.
Masa malinowa:
- 280g konfitury malinowej lub dżemu malinowego
Dżem/konfiturę przełożyć do miseczki i podgrzewać w mikrofalówce ok 30 sekund. Nie musi być gorąca, ważne by była półpłynna. Łyżką wykładać ją w zagłębienia w masie serowej, patyczkiem lub widelcem zrobić kilka esów-floresów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 60 minut.
Wygląda wspaniale, wcale się nie dziwię, że zniknął w ekspresowym tempie :)
OdpowiedzUsuńPOLECAM!! Rewelacyjny próbowałam :-))
OdpowiedzUsuń