niedziela, 30 września 2012

Sernik IDEALNY

Tak, tak, dobrze widzicie IDEALNY. Kremowy, lekki ale nie przesadnie puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Kruchy spód dla kontrastu żeby się tak całkowicie nie rozpłynąć. Najlepszy drugiego dnia po upieczeniu. Ach, polecam bez dwóch zdań. Wart jest każdej z czterech misek jakie trzeba ubrudzić :) Przepis z moimi modyfikacjami. Oryginał znajdziecie tu. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi duża blacha (24x39cm). Zdjęcia nie oddają smaku, faktury :(



Składniki na kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec ok. 10-15 minut w 170 stopniach.


Składniki na masę serową:
  • 1kg sera 3-krotnie zmielonego (używam Piątnicy w wiaderku)
  • 350g cukru
  • 7 dużych jajek lub 8 mniejszych
  • 200g masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 200ml śmietany kremówki
  • esencja waniliowa
  • ewentualnie bakalie

Masło utrzeć mikserem do puszystości i wymieszać dokładnie z serem. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem aż powstanie biała i puszysta masa. Dodać je do masy serowej i wymieszać.
Także pozostałe składniki: kaszę mannę, budyń, esencję waniliową dodać do masy i miksować do połączenia składników.
Kremówkę ubić na sztywno. w osobnej misce - ubić białka na pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszać  ubitą śmietanę i pianę z białe oraz bakalie.
Masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód z ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni - jeśli z termoobiegiem to około 60 minut - jeśli bez to jakieś 80-90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.



Smacznego!




15 komentarzy:

  1. Ten sernik wygląda tak puszyście, delikatnie... Po prostu cudownie! Chyba nie wątpię, że jest idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam sernika..a Twój wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też się wpraszam na serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany ale serniczek. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo... u mnie właśnie w piekarniku serniczek :) Bardzo apetycznie ten Twoj wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś! Piękne zdjęcia! :-) Uwielbiam serniki, a teraz to już mi ślinka cieknie na samą myśl :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbima chyba wszytskie serniki!!! Twój prezentuje się przesmakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktura na zdjęciach wygląda przyjemnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. serniki są towarzyszami chyba każdych świąt :) uwielbiam je, czekam na kolejną okazję aż pojawi się na stole

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale, mogę kawałeczek...? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ten budyń wczesniej zrobic w rpzepisu na opakowaniu, czy wsypać proszek?
    podobnie z kasza-manna, zagotowac ja najpierw, czy jak? :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wsypać proszek budyniowy i suchą kasze mannę. Ani budyniu ani kaszy nie gotować wcześniej

    OdpowiedzUsuń