Składniki:
- 1600g oczyszczonej dyni Najprostsza
- 800g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1,5l bulionu warzywnego (lub 1,5l wody i 3 kostki rosołowe warzywne ;) )
- Sól, pieprz
- Do podania: śmietana, pestki dyni uprażone na suchej patelni
Cebulę zeszklić na oliwie. Dynię i ziemniaki pokroić dużą kostkę. Bulion zagotować. Wrzucić dynię i ziemniaki, dołożyć zeszkloną cebulę i wszystko gotować. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować wszystko na jednolitą masę. Doprawić i podawać z kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni. Mówiłam, że błyskawiczna i prosta :)
Poniżej niespodzianka, wyhodowana przez dziadka dynia specjalnie dla mnie :)
fajna żółta zupka
OdpowiedzUsuńpychotka !!! naprawdę polecam :) mniammmm...
OdpowiedzUsuńMonika
to mój pomysł na obiad dzisiaj, zobaczymy jak wyjdzie ! :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, daj znać jak smakowała :)
Usuńwyszła pyszna! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakuje :)
Usuń