sobota, 22 września 2012

Prosta i błyskawiczna zupa z dyni

Klasyczna zupa krem. Rewelacyjna w smaku i naprawdę nietrudna do przygotowania. Pozycja obowiązkowa w dyniowym sezonie :)


Składniki:
  • 1600g oczyszczonej dyni Najprostsza
  •  800g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1,5l bulionu warzywnego (lub 1,5l wody i 3 kostki rosołowe warzywne ;) )
  • Sól, pieprz
  • Do podania: śmietana, pestki dyni uprażone na suchej patelni

Cebulę zeszklić na oliwie. Dynię i ziemniaki pokroić dużą kostkę. Bulion zagotować. Wrzucić dynię i ziemniaki, dołożyć zeszkloną cebulę i wszystko gotować. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować wszystko na jednolitą masę. Doprawić i podawać z kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni. Mówiłam, że błyskawiczna i prosta :)

Poniżej niespodzianka, wyhodowana przez dziadka dynia specjalnie dla mnie :)



Dyniowe przysmaki

6 komentarzy: