środa, 28 stycznia 2015

Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Istnieją połączenia, które mi się nie nudzą. Tak jest w przypadku masła orzechowego i czekolady :) No jak tu nie lubić słonego posmaku masła i słodkiej, mlecznej czekolady z chrupiącymi kawałkami orzechów. Dzisiaj zapraszam na kawałek ciasta, który idealnie te dwa smaki łączy a do tego jest wilgotne. Osoby na diecie, proszone są o zamknięcie oczu ;) Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Badi Carla ze sporymi moimi zmianami.

wersja z mleczną czekoladą

Składniki:
  • 5 jajek
  • 330g mąki
  • 200g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu)
  • 200g cukru (250g jeśli używacie czekolady gorzkiej)
  • 250g masła orzechowego
  • 180g masła
  • 125ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło, cukier i żółtka utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Dodać do niej masło orzechowe i roztopioną czekoladę, wymieszać. Do masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko i mieszać aż masa będzie jednolita. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 25x35cm i piec ok 60-70minut. Do suchego patyczka. Ciasto jest dosyć wilgotne więc piecze się stosunkowo długo.
wersja z czekoladą gorzką

Po ostudzeniu można jeszcze mocniej je "uczekoladowić" i polać polewą z roztopionej czekolady z łyżeczką masła i łyżką mleka.

Ach, cóż za zapach...

Smacznego :)




Karnawałowe Słodkości!Walentynkowe menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz