Składniki:
- 2 duże banany
- 1 pełna szklanka mąki
- 1/4 szkl. mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- ew. esencja waniliowa
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Do miski wbić jajka, dodać mleko, cukier i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać papkę z bananów. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka trzeba dosypać trochę mąki, jeśli jest zbyt gęsta, dodać mleka i jeszcze raz wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać masę (1 łyżka masy=1 placek) i smażyć na średnim ogniu na złoto z obydwu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Ja placki podałam z frużeliną jagodową ale dodatki mogą być różne wg gustu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz