środa, 24 września 2014

sernik na zimno z borówkami

Kolejna odsłona sernika z owocami. Tym razem wersja z galaretką :) Szybko, łatwo i przyjemnie


Spód:
300g ciastek zbożowych
100g masła

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
  • 1kg białego sera przemielonego trzykrotnie (używam wiaderkowych)
  • 250g cukru
  • 200ml śmietany 30% lub 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny

do części owocowej:
  • 300g borówek
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny.
Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę należy zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dopiero wtedy zalać niewielką ilością wrzątku. Wymieszać do rozpuszczenia się.  Wlewać żelatynę do masy serowej cały czas energicznie mieszając.
W osobnej misce borówki zmiksować z cukrem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dolać do masy.

Połowę masy serowej przełożyć do borówek i zmiksować. Tak przygotowaną część owocową wylać na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia masy.  Po ok. 2h na owocową warstwę wylać pozostałą część masy serowej i wstawić do lodówki by stężała. Jeśli w czasie kiedy masa owocowa tężała, masa biała również zgęstniała i nie da się jej tak łatwo wylać należy ją delikatnie podgrzać ( ja podgrzewałam 2 razy po 10 sekund  w mikrofalówce sprawdzając stan masy) można to również zrobić nad parą. Grunt, by uzyskać na tyle płynną konsystencję, by dała się wylać ale żeby nie była ciepła bo zacznie rozpuszczać warstwę owocową.
Dodatkowo
  • 1 galaretka owocowa (może być z owoców leśnych lub dowolna wg uznania.)
  • 100g borówek
W czasie kiedy masa tężeje, przygotować galaretkę zmniejszając odrobinę ilość wody potrzebnej do jej przygotowania. Zazwyczaj do galaretki zalecają dodać 0,5l wrzącej wody, ja dałam 0,4l. Gdy przestygnie i będzie na granicy tężenia, wyjąć sernik z lodówki, ułożyć na nim owoce i zalać galaretką. Wszystko ponownie wstawić do lodówki i schłodzić ok. 2h.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Mogę u Ciebie zostać? Letnio tu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, taki jeszcze cudownie letni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny ten sernik
    Pychotka )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje. Wszyscy teraz szaleją za tymi dwukolorowymi sernikami, nieprawdaż? ;-)

    do mnie zapraszam na dzisiejsze ciasto śliwkowe http://kawiarniaalicji.blog.pl/2014/09/27/klasyczne-ciasto-ze-sliwkami-w-wersji-z-wysoka-pianka/

    OdpowiedzUsuń