Składniki:
- 200g makaronu (kokardki)
- 150g świeżego szpinaku
- 140g pomidorów suszonych (waga po odsączeniu ich z zalewy) - zużyłam nie cały słoiczek
- 70g pestek słonecznika
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, przelać go zimną wodą i zostawić by odciekł z nadmiaru wody.
Szpinak przebrać, usunąć końcówki liści, umyć i osuszyć.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni co chwile mieszając. Odstawić, by przestygły.
Dresing:
- 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
- sok z połowy cytryny
- ok 1/2 do 3/4 łyżki cukru
- sól, pieprz
- szczypta suszonej bazylii i ziół prowansalskich
Wszystkie składniki wymieszać. Sos powinien być słodko kwaśny, stąd ilość cukru zależna jest od wielkości cytryny i ilości soku z niej wyciśniętego.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać dresingiem i wymieszać.
Smacznego :)
Jeśli chodzi o pomidory suszone to ja zwykle mieszam makaron z pesto i wtedy dodaję te pomidory! Dziś kupiłam szpinak, więc Twój przepis też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie wpisu do akcji! :)