piątek, 26 września 2014

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zauroczyła mnie prostotą (bo to tylko 4 składniki) i nieprzekombinowanym smakiem. Idealna kompozycja, szybka do wykonania.

Składniki:
  • 200g makaronu (kokardki)
  • 150g świeżego szpinaku
  • 140g pomidorów suszonych (waga po odsączeniu ich z zalewy) - zużyłam nie cały słoiczek
  • 70g pestek słonecznika

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, przelać go zimną wodą i zostawić by odciekł z nadmiaru wody.

Szpinak przebrać, usunąć końcówki liści, umyć i osuszyć.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni co chwile mieszając. Odstawić, by przestygły.

Dresing:
  • 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
  • sok z połowy cytryny
  • ok 1/2 do 3/4 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonej bazylii i ziół prowansalskich

Wszystkie składniki wymieszać. Sos powinien być słodko kwaśny, stąd ilość cukru zależna jest od wielkości cytryny i ilości soku z niej wyciśniętego.

Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać dresingiem i wymieszać.


Smacznego :)

Makaronowa Sałatka

1 komentarz:

  1. Jeśli chodzi o pomidory suszone to ja zwykle mieszam makaron z pesto i wtedy dodaję te pomidory! Dziś kupiłam szpinak, więc Twój przepis też wypróbuję :)
    Dziękuję za dodanie wpisu do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń