wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka pomarańczowa z białą czekoladą (krok po kroku)

Ależ aromatycznie się zrobiło...  Pulchniutka, miękka, bardzo wilgotna i obłędnie pachnąca pomarańczami babka oblana polewą z białej czekolady. Nie widzę konieczności, by opierać się jej i czekać z upieczeniem aż do świąt :) W końcu dobrze by było świąteczne wypieki wcześniej wypróbować, zanim zaserwujemy to całej rodzinie, prawda? Tak, spokojnie można się tak rozgrzeszać a ja wam powiem, że to ciasto nie może być tylko od święta. Takie szybkie do zrobienia? Takie łatwe? Takie pyszne? I tyko 2 razy w roku?!  Ach, pachnie w całym domu pysznym ciastem, pomarańczami... Przed wami przepis krok po kroku jak zrobić tą obłędną babkę i oczarować biesiadników.
Przepis pochodzi z książki "120 wypieków z kuchennej półeczki" z niewielkimi moimi zmianami.

 Składniki
  • 225g masła+do smarowania formy
  • 225g cukru
  • 425g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml soku pomarańczowego 100%
  • 2 pomarańcze
  • szczypta soli
  • bułka tarta do wysypania formy

Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 4-5 łyżek śmietany 30%

Krok 1. Przygotowanie formy. 
- Do upieczenia babki potrzebna jest forma z kominem. Wg oryginalnego przepisu to niska forma o średnicy 25cm. Ja użyłam formy o średnicy 22cm za to o wyższych brzegach. Formę należy dokładnie nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta do boków foremki. Ważne, by nasmarować i dokładnie obsypać bułką również komin.
 - Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. (piekłam bez termoobiegu)
Krok 2. Przygotowanie składników. 
- Pomarańcze należy sparzyć we wrzątku. W tym celu należy zagotować wodę w czajniku, owoce włożyć do miski lub garnuszka i zalać je wrzątkiem. Wystarczy jak będą w nim zanurzone 30 sekund. Pomarańcze odcedzić i wytrzeć do sucha. Na tartce o drobnych oczkach obetrzeć skórkę z obydwu pomarańczy, obracając owoc i uważając by nie ścierać białej części. Gotową skórkę odstawić.
- Odmierzyć 300ml soku pomarańczowego.
- Do dużej miski odmierzyć odpowiednią ilość masła i cukru.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do kolejnej miski
- Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce w której będzie je można ubić na sztywną pianę.
- Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Krok 3. Wymieszanie składników.
- Masło z cukrem chwilę utrzeć na puszystą masę. Do tego dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dobrze mieszając je z masą maślaną. Gdy wszystko się dokładnie połączy i masa będzie puszysta i jednolita wsypać 1/4 mąki z proszkiem i wlać 1/4 soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszać i dodać kolejną porcję mąki i soku. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy za każdym razem dokładnie mieszając dodane składniki z resztą masy. Gdy masa jest gotowa wsypać otartą skórkę z pomarańczy i połowę ubitych białek. Delikatnie wymieszać i dodać resztę białek, którą również należy delikatnie połączyć z ciastem (albo na małych obrotach miksera albo wymieszać łyżką).
- Gotową masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1h sprawdzając stan upieczenia ciasta suchym patyczkiem. Wystudzić babkę w formie.

Krok 4. Polewa
- Do małego rondelka wlać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia i przykręcić płomień. Na garnuszek postawić miskę, do której wsypać połamaną na kawałki czekoladę.  Pod wpływem temperatury czekolada zacznie się roztapiać. Gdy będzie już miękka, zdjąć miskę znad gotującej się wody, dodać śmietanę i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli polewa będzie gęsta i mało płynna należy dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany i wymieszać. Polać nią wystudzoną babkę. Można ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego :)




Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Baba jak z obrazka, cudna! To prawda, babki powinno się jadać co drugą niedzielę, przykładowo ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babka,musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń