niedziela, 6 kwietnia 2014

Tarta/mazurek z orzechami w karmelu

Chrrrupiące połączenie i taaakie dobre :) Ciasto, orzeszki i karmel, duuużo karmelu. Jeśli lubicie podjadać, zróbcie nadzienie z 1,5 porcji, bo zabraknie wam potem do tarty ;) Takie nadzieni można wykorzystać do zrobienia Wielkanocnego mazurka. Całe ciasto wychodzi bardzo słodkie, następnym razem zrobię spód do tarty bez cukru. Inspiracja z gazety "Gotuj krok po kroku"

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru (kolejnym razem pominę)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite, gładkie ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach  wyłożyć na nie arkusz papieru do pieczenia na który wysypać np. ziarna fasoli, by je obciążyły podczas pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Nadzienie:
  • 300g cukru
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka masła
  • 400g orzeszków ziemnych (u mnie 200g solonych i 200g niesolonych)
Cukier wsypać do garnuszka i rozpuścić. Do powstałego karmelu powoli dolewać śmietanę i mieszać aż całość będzie jednolita i gładka. Na koniec dodać łyżeczkę masła i mieszać aż się rozpuści. Do masy wrzucić wszystkie orzechy i wymieszać by wszystkie pokryły się karmelem. Wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód. W przepisie podawali aby ciasto odstawić na noc, zapewne do przegryzienia się składników, niestety u mnie nocy nie doczekała bo zniknęła w mgnieniu oka ;)

Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: